Mergi la conţinutul principal

Medicina de preventie

Preventiva, Predictiva, Personalizata si Participativa

Misiunea Medicinei celor 4P este implementarea celor mai noi metode si procedee, strict bazate pe evidente stiintifice, pentru gestionarea efectelor stresului ambiental si endogen la orice varsta.
Stresul este o afectiune cu cauzalitate plurifactoriala si manifestari extrem de variate, care trebuie abordate pluri-interventional. Persoana afectata de stres trebuie sa-si asume gestionarea acestuia, in egala masura cu specialistii din echipa multidisciplinara care o asista.

 1. Cum putem incuraja si sprijini o viata performanta?
 2. Putem contracara si ,,vindeca” stresul?
 3. Ne putem reseta genele sa functioneze normal?

Vestea cea buna: DA! PUTEM!
Aceasta veste este argumentata de achizitiile de ultima ora ale cunoasterii omenesti.

Serviciile avute in vedere de Centru nostru se incadreaza in aceste patru arii de actiune.

PREVENTIE

Diagnosticul preventiv al vulnerabilitatii la stres

Detectia solicitarilor care pot depasi capacitatile de raspuns eficient din partea individului:

 • Istoria naturala a individului
 • Teste de personalitate (Rorshach)
 • Evaluare clinica preventiva
 • Evaluare biomedicala preventiva (laborator)
 • Evaluare psihometrica si comportamentala preventiva

Evaluare relationala:

 • Familiala
 • Profesionala
 • Sociala
PREDICTIE

Diagnosticul precoce de stres

Inainte de aparitia oricarei manifestari detectabile bio-medical, comportamental si social se va face interpretarea rezultatelor de evaluare holistica medicala, psihologica, comportamentala, nutritionala, de performanta familiala, profesionala si sociala, pentru detectia calitativa si cantitativa a starii de stres, a efectelor acesteia si predictia evolutiei viitoare posibile.

PERSONALIZARE

In practica nu exista dificultate, dezechilibru, dezorientare ca notiuni abstracte, stiintifice sau fiosofice, ci indivizi in dificultate, dezechilibru si dezorientare.
Fiecare individ este unicat sub orice aspect (bio-medical, psihologic, comportamental, spiritual si social).
Schemele preventive si interventionale de gestionare a stresului si de recuperare a efectelor acestuia sunt cu adevarat eficiente doar daca sunt adaptate particularitatilor de orice fel ale persoanei asistate.
PLANUL DE INTERVENTIE PERSONALIZAT reuneste acele metode si practici din arsenalul interventional, care se potrivesc fiecarei persoane intelese ca UNICAT.

PARTICIPATIE

Principiile Medicinei Participative sunt aplicabile, prin extensie, oricarei situatii in care trebuie rezolvata o dificultate – specialistul si persoana pe care o ajuta sunt doi factori complementari ai aceluiasi demers: rezolvarea dificultatii. Individul uman nu este ,,obiectul, amorf, al muncii” specialistului care ii vine in ajutor.
Persoana afectata si interesata sa-si combata starea de disconfort si efectele acesteia trebuie sa coopereze cu specialistii care o asista, pentru a invata sa contribuie activ la procesul de ,,vindecare”, astfel:
– sa-si identifice propriul potential de a face fata situatiei de stres
– sa asimileze informatiile primite de la specialisti, cu scopul de a-si gestiona pe mai departe, acest potential.

Fundatia Ana Aslan International s-a implicat activ in coordonarea medicala a peste 20 de proiecte europene de inovare, cercetare si tehnologie in domeniul asistentei clinice a persoanelor varstnice, in special a celor cu nevoi speciale cognitive, aflate in spital, centru de zi, sau la domicilu.

Promotor al miscarii internationale in domeniul medicinei inovatoare a asistarii varstnicului cu ajutorul solutiilor TIC (Tehnologia Informatiei si a Telecomunicatiilor) si primul implementator al acestei miscari in Romania, Fundatia Ana Aslan International devine top 3 Europa in design-ul proiectelor inovative inteligente pentru creeare de softuri utile cetatenilor EU care vor sa îmbatranească independent, dar ai pentru aceia cu dizabilități cognitive precoce.

Aplicatiile software create in colaborare cu parteneri internationali in proiecte de tip AAL (Active Assisted Living – Asistenta Autonoma la Domiciliu) sunt instrumente de aur pentrupreventia si asistarea personalizata a varstnicului si pacientului varstnic dependent, mai cu seama la domiciliu. Noile solutii inovatoare reorienteaza sistemul de sanatate si serviciile comunitare de asistenta medico-sociala spre a oferi o viata cat mai independenta varstnicilor, intentionand totodata sa acopere cat mai mult din diversele nevoi ale utilizatorului in varsta, pe baza principiilor Medicinei Participative (un domeniu de ultima ora).Aceasta inseamna ca, pacientul nu este doar un subiect de lucru al ingrijirii profesionale, ci devine un participant activ si un factor important de decizie in actul ingrijirii medico-sociale. De asemenea, aceste noi aplicatii software faciliteaza auto-gestionarea propriei sanatati, asistata de dispozitive inteligente care pot furniza informatii importante cu privire la:

 • modificari in clinica simptomelor,

 • modele de buna practica in interventiile de ingrijire personalizata,

 • imaginea de ansamblu asupra progresiei simptomelor si poverii insotitorilor.

Prin dezvoltarea si punerea pe piata a acestor dispositive se doreste reducerea pe cat mai mult posibil a poverii ingrijitorilor si a familiei bolnavului cu neurodegenerescenta, precum sifacilitarea comunicarii intre diferite categorii de profesionisti in sanatate  sprijinul mutual al insotitorilor si cadrelor medicale implicate in monitorizarea sanatatii varstnicului (medici de familie, medici generalisti, medici specialisti, fizioterapeuti, psihologi, nutritionisti, etc) este favorizat de o mai buna comunicare, atat intre ei, cat si cu pacientii si familia acestora. Categoriile de utilizatori secundari care pot de asemenea, beneficia de solutiile AAL sunt asociatiile de voluntari care depun eforturi suplimentare in reintarirea sistemului de ingrijire comunitara. Implicand un numar cat mai mare de utilizatori voluntari in fazele de testare pilot, Fundatia Ana Aslan International a reusit sa acumuleze informatii semnificative despre cerintele reale necesare dezvoltarii si imbunatatirii platformei (design, functionalitate, interfata aplicatii software, etc.).

Medicina inovatoare aduce un real suport in programele de diagnostic si tratament al bolilor de memorie, depresiei, stresului profesional, deficientelor de auz, vedere sau locomotorii si in programele de combatere a abandonului social.

Echipa de cercetare a Fundatiei Ana Aslan International, a obtinut in cadrul Consortiului proiectului CONFIDENCE, premiul Comisiei Europene AAL 2014 pentru cel mai bun design medical in crearea unui soft inteligent dedicat asigurarii unei vieti de calitate si in siguranta, precum si pentru orientarea temporo-spatiala a varstnicului cu boala neurodegenerativa.

Medicina longevitatii este fondata pe aplicarea celor mai avansate metode, pentru detectarea precoce, preventia si abordarea terapeutica in timp util, in forme de debut ale bolilor asociate fenomenului de imbatranire.

Medicina longevitatii si a preventiei imbatranirii cerebrale patologice are in vedere evaluarea la timp a predispozitiei individuale a organismului la imbatranire, lenta, normala sau accelerata, evaluarea factorilor de risc individuali (genetici si de mediu), precum si predictia oferita de utilizarea unor instrumente de evaluare premium, pentru orice persoana incepand cu varsta de 40 de ani. Medicina longevitatii a luat o amploare extraordinara la nivel mondial in ultimii 5 ani si continua sa fie numita ,,Medicina viitorului”. Trebuie sa invatam sa ne iubim varstele, sa acordam trupului si mintii noastre atentia necesara, astfel incat sa ne bucuram de fiecare moment al vietii.

Pentru a imbatrani cat mai sanatos si a ne bucura de o viata normala, activa, pana la varste inaintate este deosebit de important sa cunoastem din timp in ce ritm si cum imbatraneste organismul.

Datele clinice si statisticile asupra tulburarilor de memorie aduc in prim plan preventia si diagnosticul precoce ca factori esentiali pentru managementul acestei patologii care prejudiciaza major imbatranirea sanatoasa si costurile asistentei geriatrice. Tulburarile de memorie afecteaza 40% din populatia varstnica la nivel mondial si 34% din populatia cuprinsa intre 55 si 80 de ani in Romania. In special la femei, tulburarile de memorie se pot instala inainte de varsta a treia (50-55 de ani). Cresterea numerica a persoanelor care sufera de boli de memorie ridica pretutindeni probleme de ordin medical, etic si socio-economic.

In acest sens, prioritatea Fundatiei Ana Aslan International a devenit atingerea obiectivelor domeniului medical, de invatamant universitar si cercetare stiintifica ale Medicinii longevitatii, dupa cum urmeaza:

– realizari de activitati de cercetare stiintifica si medicale pentru persoanele de varsta a treia;

– derulari de proiecte de cercetare stiintifica cu finantare internationala;

– formari de personal mediu si superior in activitatea medicala de spital, ambulatoriu si la domiciliu, dedicata varstnicilor cu dizabilitati fizice si psihice;

– initierea, organizarea si finantarea de:

 • programe pentru dezvoltarea in Romania a serviciilor medicale holistic-integrative, in domeniul medicinei longevitatii, al medicinei de preventie si al determinarii factorilor de risc individual in imbatranirea cerebrala, creearea si dezvoltarea sistemului de ingrijire la domiciliu, pentru persoane cu deficit cognitiv si fizic;

 • programe medico-sociale pentru persoanele fara venit sau pentru cele cu venit sub limita subzistentei, in scopul prevenirii marginalizarii sociale a acestora si promovarii recalificarii si a reintegrarii profesionale a acestei categorii sociale defavorizate;

 • centre medicale, unitati si clinici, avand in structura lor servicii de investigatii stiintifice multidisciplinare, oferite de personal cu inalta calificare: medici specialisti, psihologi, asistenti sociali, specialisti in reabilitare si kinetoterapie etc;

 • programe care prevad recuperarea medicala si reintegrarea sociala a varstnicilor, participarea acestora la activitatile economice, sociale si culturale, sprijinirea celor care doresc sa-si utilizeze forta de munca restanta, precum si consilierea administrativa a persoanelor varstnice aflate in dificultate.

 • servicii de asistenta medicala la domiciliu pentru varstnici si persoane cu dizabilitati psihice/ fizice;

 • programe academice si de masa dedicate educatiei in domeniile geriatriei-gerontologiei, geronto-psihiatriei si medicinei longevitatii, in concordanta cu legislatia in vigoare, pentru a contribui la crearea unei forte de munca specifica, cu inalta calificare;

 • proiecte si programe educationale si de calificare pentru cei ce activeaza in acest domeniu, pentru consilieri, precum si de consiliere a persoanelor care ingrijesc batrani sau persoane cu  dizabilitati fizice si/sau psihice;

– dezvoltarea cercetarii stiintifice fundamentale si aplicative, precum si transferul de expertiza in domeniul cercetarii in imbatranirea cerebrala, catre universitati si centre de cercetare din lume;

– acordarea de burse de studiu si cercetare in Romania si in strainatate pentru participanti la cursuri universitare si postuniversitare, medici, doctoranzi, studenti;

– promovarea cooperarii cu organizatiile, institutiile, academiile, universitatile si institutiile socio-medicale din tara si din strainatate angajate in crearea unui sistem de sanatate trainic si competitiv;