Mergi la conţinutul principal
diabet zaharat

Prevalenţa diabetului în România este de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ zece persoane adulte una are diabet zaharat, a afirmat Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, care atrage atenţia că în cazul acestei boli este foarte importantă prevenţia, printr-un stil de viaţă sănătos.
“La nivel mondial există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat, 90 – 95% dintre aceştia fiind cu diabet zaharat tip II, iar 90% din persoanele cu diabet zaharat de tip II sunt supraponderale sau obeze. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are, sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre – la nivel mondial o creştere în următorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%”, a spus prof.univ.dr. Romulus Timar,
în cadrul lansării Forumului Român de Diabet, din 9 aprilie 2019 de la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
Potrivit specialistului, prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, creşte riscul de insuficienţă cardiacă și în acest  context, spcialistul a subliniat deosebita importanță pe care o are prevenția nu numai a diabetului zaharat, ci şi a obezităţii, dislipidemiilor, bolilor cardiovasculare, printr-un stil de viaţă sănătos.

“Se poate face prevenţie la nivelul comunităţii începând din copilărie, chiar înainte de preconcepţie este important să începem această prevenţie şi să o menținem pe tot parcursul vieţii”, a spus Timar.”