Mergi la conţinutul principal

Sfaturi pt. insotitori

Membrii familiei sau insotitorii (ingrijitorii) care solicita ingrijirea persoanei varstnice sau a celei cu boala neurodegenerativa, pot participa la un program de informare, instruire si consiliere, in Centrul de Dagnostic si Tratament pentru Bolile de Memorie si Recuperare-Reabilitare al Fundatiei Ana Aslan International.

Insotitorii (ingrijitorii) se confruntă cu probleme fizice, psihosociale si financiare. Pe masura ce boala pacientului progreseaza, acestia devin din ce in ce mai indispensabili si au nevoie tot mai mult de programe de sprijin. Sunt sfatuiti sa participe la cursuri de informare si gestionare a stresului, sa ceara si sa primeasca consiliere sau chiar sprijin psihoterapeutic.

In urma acestor interventii, insotitorii (ingrijitorii):

  • vor fi informati si vor reusi sa tina sub control situatia;
  • vor gestiona prin cursuri specifice de formare propriile emotii negative, precum anxietatea, furia, supararea, sentimentele de vinovatie, cauzate de situatia pe care o traiesc;
  • vor intra in contact cu alti ingrijitori, reusind astfel sa creeze o adevarata retea, cu ajutorul careia să se sustină reciproc chiar si dupa terminarea cursului;
  • isi vor imbunatati calitativ viata avand access permanent la informatie prin programele educationale ale fundatiei

O abordare terapeutica holistica implicand combinatia de interventii farmacologice si non-farmacologice atat pentru pacientul cu neurodegenerescenta cat si pentru insotitorul (ingrijitorul) acestuia este cea mai potrivita metoda de management al bolii neurodegenerative.

In cadrul intrunirilor de consiliere, specialistii Centrului Medical al Fundatiei Ana Aslan International vor recomanda insotitorilor (ingrijitorilor) un plan de consiliere sau alta interventie de suport emotional, cum ar fi de exemplu, consiliere pentru a ajuta insotitorul sa înteleaga cum sa faca fata stresului.